Westerleane Boer & Zuivel

“Wij zien veel overeenkomsten met het 7 vinkjesproject en onze visie over waar wij heen willen met het bedrijf. Wij willen graag boeren mét de natuur in plaats van boeren ván de natuur.

Ons doel is de komende jaren het aandeel kruidenrijke percelen vergroten en ook vooral behouden. De ervaring leert namelijk dat het behouden van kruidenrijke percelen nog een hele uitdaging is. Sinds een paar jaar strooien we al geen kunstmest en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen meer, maar het valt niet mee om dan nog genoeg opbrengsten te verkrijgen. Daardoor zijn wij ook bezig om de bodem en het bodemleven  te verbeteren en zo de productie van onze percelen te verhogen. Daarnaast willen we graag voederhagen aanleggen vanwege de positieve invloed op de gezondheid van onze koeien. Ook het aantal uren weiden willen we de komende jaren verhogen om onze kosten zo laag mogelijk te houden. Al deze doelen kosten tijd, moeite en geld, en het 7 vinkjesproject geeft ons precies die ademruimte. 

Naast het melken van onze 60 koeien met een melkrobot, verwerken wij ook nog 80.000 liter melk tot vloeibare zuivelproducten. Denk aan yoghurt, vla, chocolademelk etc., en die verkopen wij in onze boerderijwinkel. Zo kan iedereen genieten van de gezonde melk die wij produceren.”

Over het bedrijf

Huidige situatie
  • 44 hectare
  • 78 GVE waarvan;
  • 15 jongvee
Bouwplan na omschakeling
  • Lorem ipsum dolor

“We hebben eigenlijk een hele klassieke boerderij gekocht maar die willen we natuurlijk helemaal omvormen naar een boerderij die past bij de toekomst”

Updates van Bart

Er zijn (nog) geen updates gevonden.

De 7 vinkjes

1. De bodem is de basis

Teelt uit volle grond met zorgvuldig bodembeheer ter bevordering van een hoge bodemkwaliteit, met name door toepassing van methoden en technieken die het bodemleven verrijken, of in elk geval sparen. Te denken valt aan maatregelen zoals beperkte, of niet-kerende grondbewerking, gebruik van lichte(re) machines en vaste rijpaden, verruiming van de vruchtwisseling (akkerbouw), toepassing van groenbemesters en zorgvuldige recycling van organische reststromen zoals compost, mulch en maaimeststoffen.

2. Geen kunstmest

Van kunstmest naar organische meststoffen die het bodemleven voeden in plaats van schaden, zoals compost en stalmest, en het inzetten van stikstofbinders en andere groenbemesters. Kunstmest draagt niet bij aan een gezond bodemleven, maar de productie en toediening zorgt voor veel emissie van broeikasgassen en stikstof.

3. Zo min mogelijk pesticiden

Uitsluiting, of minimaal decimering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, in het bijzonder afbouwen van het gebruik van de meest milieubelastende en schadelijke middelen.

4. 10% Landschapselementen

Op elke hectare leggen we landschapselementen aan om de bovengrondse biodiversiteit te ondersteunen. Denk aan heggen, hagen, poelen, natuurlijke waterkanten, keverbanken en bloemenstroken. Deze beslaan 10% van de grond onder het bedrijf en passen bij de streek.

5. Meer bomen

Een landbouw met bomen is beter bestand tegen het veranderende klimaat. Daarom planten we meer bomen, op plekken waar dat kan. En dan vooral ook bomen en andere houtige soorten die bijdragen aan de voedselproductie zoals fruit- en notenbomen. Bomen en andere permanente landschapselementen blijven minimaal 20 jaar onderdeel van het teeltsysteem.

6. Extensieve veeteelt

Indien er dieren worden gehouden dan is er sprake van extensieve, grondgebonden veeteelt met gemiddeld maximaal 1,5 GrootVee-Eenheden (GVE) per hectare landbouwgrond, bijvoorbeeld op oude of kruidenrijke graslanden.

7. Koe in de wei

Indien er sprake is van veeteelt, dan dient transport van vee, mest en veevoer tot het minimum te worden beperkt; voor vee geldt een minimum van 3000 uur weidegang ter bevordering van een diervriendelijk en zoveel mogelijk gras-gevoerde (rund)veehouderij.

Maak ook kennis met

WhatsApp Image 2025-11-12 at 11.31.32-2
Ton en Wilma te Riele

Ton & Wilma te Riele

Veehouder
Wijhe
"Een gezonde bodem betekent ook gezondere dieren, en daarmee ook gezonder voedsel voor onszelf."
Foto Dina Kaput
Dina & Gerko2

Gerko & Dina Kaput

Akkerbouwer
Bellingwolde
"We zien toekomst in het werken naar een gezonde bodem die humus gaat produceren. Een essentieel proces om de geoogste producten van vitaminen en spoorelementen te voorzien. Dit is de basis om in de toekomst gezond voedsel te leveren aan de consument"