De bodem is de basis

Waarom dit vinkje?
‘De bodem is de basis’, daar zijn steeds meer boeren en wetenschappers van overtuigd. In de bodem bevindt zich een wereld aan organismen, zoals wormen, bacteriën en schimmels die bijdragen aan de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem. Wanneer de grond diep geploegd wordt, wordt dit bodemleven verstoord en gaat er dus een bron van de productie verloren.
Niet-kerende grondbewerking (NKG) houdt in dat de bodem zo minimaal mogelijk verstoord wordt. Diep ploegen wordt vermeden, maar oppervlakkige maatregelen om de bodem in goede conditie te houden kunnen wel toegepast worden.
NKG (niet-kerende grondbewerking) spaart het bodemleven, draagt bij aan een betere bodemstructuur. Op termijn neemt de organische stof toe en verbetert het waterbergend vermogen. Dit leidt tot minder erosie, minder uitstoot van broeikasgassen en een gezonder bodemleven. Bovendien kan NKG bijdragen aan lagere brandstofkosten en arbeidsinzet.
NKG vraagt aandacht en werkt het beste in combinatie met andere duurzame teelttechnieken, maar op lange termijn voordelen voor zowel het milieu als de economische duurzaamheid van landbouwbedrijven.
Maatregelen die je als akkerbouwer kunt nemen
- Al aan de slag met NKG? Doe hier inspiratie op:
- Slotbrochure Praktijknetwerk NKG
- NKG in Handboek grondbewerking Groen Kennisnet.
- Ga voor jaarronde groenbedekking en probeer eens een biodivers mengsel met vlinderbloemigen met 40% korting via 1001ha.nl. Er is keuze uit biodiverse groenbemestermengsels, klavermengsels voor onderzaai onder graan.
- Stop met kunstmest, kies voor meststoffen die het bodemleven voeden, zoals stalmest of compost, en meer groenbemesters en/of tussenzaai.
- Stop met pesticides die het bodemleven schaden, zoals Roundup, Retengo, Balaya, of Talisma EC. Check je effecten van pesticides op bodemleven hier
- Kies voor lichte machines en lichte grondbewerking.
- Kies geen gewassen in je bouwplan die werkgangen vereisen bij ongunstige weersomstandigheden (zoals late suikerbieten of witlof).
Maatregelen die je als veehouder kunt nemen
- Werk aan gezonde mest die het bodemleven voedt (meet bijvoorbeeld je mest met Topmest.org).
- Kies voor kruidenrijk grasland of oud grasland voor een groter en diverser wortelstelsel en meer bodembiodiversiteit. Via 1001ha nu 40% korting op >30 verschillende mengsels.
- Probeer doorzaaien in plaats van ploegen/freesen en opnieuw inzaaien.
- Ook ontwormingsmiddelen schaden het bodemleven. Bespreek dit met je dierenarts of volg een cursus bij Platform natuurlijke veehouderij of Vkon.
Wat kun je nu al doen met Urgenda?
Klaveronderzaai
Klavers onderzaaien onder graan is heel gewoon in de biologische landbouw, maar gebeurt maar sporadisch in de gangbare akkerbouw. Zonde, want het heeft vele ecologische én landbouwkundige voordelen. Er zijn minder grondbewerkingen nodig; er kan worden bespaard op kunstmest doordat de vlinderbloemigen zelf stikstof binden; en er is betere onkruidonderdrukking waardoor minder herbiciden nodig zijn. Voor de ecologie betekenen de graanstoppels in combinatie met de klavers een grote plus voor akkervogels, insecten en bodemleven.
Biodiverse groenbemesters
Bemesten met klavers en andere vlinderbloemigen, dat kan op allerlei manieren.
Via 1001ha deden 650 akkerbouwers ervaring op met groenbemestermengsels. Gemiddeld levert dat een gezondere bodem op, meer biodiversiteit enzo’n 30% besparing op kunstmest. Ook eens 5ha mengsel met korting proberen? Kijk hier.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Voor consumenten
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Wat doen onze boeren?
