Waarom dit vinkje?

De biodiversiteit in Nederland staat er niet goed voor. In geen enkel Europees land is de biodiversiteit zo hard afgenomen als in Nederland. We zijn een drukbevolkt land, en de oorzaken liggen binnen en buiten de landbouw.

Als we de biodiversiteit willen herstellen, is het als eerste belangrijk om deze de ruimte te geven. Het verlies aan duizenden kilometers heggen, hagen, windsingels en sloten leidde tot het verlies van leefomgeving van insecten, spinnen, vogels en zoogdieren. Zij hebben leefruimte en voedsel nodig en moeten zich kunnen bewegen van de ene naar de andere voedselbron. Daarvoor is groenblauwe dooradering onontbeerlijk: dat zijn routes met gevarieerde plantensoorten langs oevers, in heggen of in rijen bomen, waarlangs dieren kunnen reizen.

Doelbewuste integratie van landschapselementen zoals heggen, hagen, poelen, bloemranden, boomsingels en/of voedselbossen in het teeltsysteem op minimaal 10% van de totale oppervlakte landbouwgrond van het boerenbedrijf; ontwerp en aanleg van de beoogde landschapselementen en/of voedselbossen dienen zoveel mogelijk gericht te zijn op de vorming van een fijnmazig netwerk van agrarische natuur op bedrijfsniveau.

Hier gaan we aan werken. We kijken daarbij naar de geschiedenis van het landschap, streekeigen soorten en ook hoe de landschapselementen bijdragen aan een gezonde bodem en het verdienmodel van de boer in de toekomst. Deze landschapselementen leveren ook de huisvesting van de natuurlijke plaagbestrijders.

Indien percelen van het boerenbedrijf deels of geheel worden ingericht met meer permanente landschapselementen zoals bomen, struiken, waterpartijen en/of kruidenrijk grasland dan blijven deze elementen minimaal 20 jaar onderdeel van het teeltsysteem op de betreffende percelen.

We planten meer bomen, op plekken waar dat kan. Want een landbouw met bomen is beter bestand tegen het veranderende klimaat. Ook dragen bomen bij aan een gezonde bodem en een veerkrachtiger ecosysteem. Bomen die worden geplant blijven minimaal 20 jaar staan: hoe ouder de boom, hoe meer bijdrage aan biodiversiteit. Ook zoeken we naar win-win’s, bijvoorbeeld voederhagen voor koeien, voedselbossen of eetbare hagen.

Wat kun je nu al doen?

Klaveronderzaai

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Voor consumenten

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Doe mee

Wil je de actie ondersteunen? Dat kan. Alle hulp is welkom. Bekijk de mogelijkheden.

Wat doen onze boeren?

henno-hak-3-1346x909-crop-50-50-q85

Henno Hak

Veehouder
Abcoude
"het 7-vinkjes project geeft mij de mogelijkheid stappen te zetten waar ik al langere tijd over nadenk."
mm

Marijke Dirkson en Martin Orij

Veehouder
Burgerbrug
"Het meest belangrijke voor ons is dat we hier een landschap neerzetten wat laat zien dat het anders kan: een landschap waar natuur en landbouw samengaan en waar mensen heel veel kunnen leren, beleven, en kunnen ervaren hoe natuurinclusieve landbouw er uit kan zien."
portret

Bart Berga

Veehouder
Terwispel
"Wij willen graag boeren mét de natuur in plaats van boeren van de natuur."
portretten_boeren11

Bart & José Eikelenboom

Veehouder
Abbenbroek
"De komende jaren willen wij toewerken naar een bedrijf waar alles in balans is"