Landbouwbedrijf Wensink Eert Bio VOF

In het Brabantse Steenbergen breidt biologische melkveehouder Joost van Eert uit met 83 hectare reguliere grond, met het doel naast zijn grasland en voedergewassen ook teelten voor humane consumptie te gaan introduceren. Hiervoor slaat hij de handen ineens met Victor Wensink, jonge boer mét groene vingers maar zonder land, zodat hij kan gaan ondernemen op deze nieuwe grond. Het land wordt de komende jaren omgeschakeld naar biologisch, en in plaats van intensieve gangbare akkerbouw wil hij hier een bouwplan met een ruime vruchtwisseling (1:7) opzetten met 4 jaar graskruiden en 3 jaar spinazie, aardappelen en andere groentes. Ze beginnen waarschijnlijk met bruine bonen maar willen langzaam meer vollegrondsgroenten gaan telen.

Over het bedrijf

Huidige situatie
  • 177 ha eigen grond, 210 ha natuurgrond (pacht)
  • melkveebedrijf met 300 GVE
  • teelt snijmais en veldbonen-tarwe
Toekomst
  • 83 ha grond omschakel naar biologisch
  • bouwplan: 4 jaar kruidenrijk grasland, 3 jaar groente (onder ander kolen, spinazie, aardappelen)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Het globale stappenplan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud. Consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud. Consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud.

Biodiversiteit

Updates van Victor Wensink en Joost van Eert

Er zijn (nog) geen updates gevonden.

De 7 vinkjes

1. De bodem is de basis

Teelt uit volle grond met zorgvuldig bodembeheer ter bevordering van een hoge bodemkwaliteit, met name door toepassing van methoden en technieken die het bodemleven verrijken, of in elk geval sparen. Te denken valt aan maatregelen zoals beperkte, of niet-kerende grondbewerking, gebruik van lichte(re) machines en vaste rijpaden, verruiming van de vruchtwisseling (akkerbouw), toepassing van groenbemesters en zorgvuldige recycling van organische reststromen zoals compost en digestaat.

2. Geen kunstmest

Van kunstmest naar organische meststoffen die het bodemleven voeden in plaats van schaden, zoals compost en stalmest, en het inzetten van stikstofbinders en andere groenbemesters. Kunstmest draagt niet bij aan een gezond bodemleven, maar de productie en toediening zorgt voor veel emissie van broeikasgassen en stikstof.

3. Zo min mogelijk pesticiden

Uitsluiting, of minimaal decimering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, in het bijzonder afbouwen van het gebruik van de meest milieubelastende en schadelijke middelen.

4. 10% Landschapselementen

Indien percelen van het boerenbedrijf deels of geheel worden ingericht met meer permanente landschapselementen zoals bomen, struiken, waterpartijen en/of kruidenrijk grasland dan blijven deze elementen minimaal 20 jaar onderdeel van het teeltsysteem op de betreffende percelen.

5. Meer bomen

Doelbewuste integratie van landschapselementen zoals heggen, hagen, poelen, bloemranden, boomsingels en/of voedselbossen in het teeltsysteem op minimaal 10% van de totale oppervlakte landbouwgrond van het boerenbedrijf; ontwerp en aanleg van de beoogde landschapselementen en/of voedselbossen dienen zoveel mogelijk gericht te zijn op de vorming van een fijnmazig netwerk van agrarische natuur op bedrijfsniveau.

6. Extensieve veeteelt

Indien er dieren worden gehouden dan is er sprake van extensieve, grondgebonden veeteelt met gemiddeld maximaal 1,5 GrootVee-Eenheden (GVE) per hectare landbouwgrond, bijvoorbeeld op oude of kruidenrijke graslanden.

7. Koe in de wei

Indien er sprake is van veeteelt, dan dient transport van vee, mest en veevoer tot het minimum te worden beperkt; voor vee geldt een minimum van 3000 uur weidegang ter bevordering van een diervriendelijk en zoveel mogelijk gras-gevoerde (rund)veehouderij.

Maak ook kennis met

koeien-puntje
henno-hak-3-1346x909-crop-50-50-q85

Henno Hak

Veehouder
Abcoude
"het 7-vinkjes project geeft mij de mogelijkheid stappen te zetten waar ik al langere tijd over nadenk."
Afbeelding van WhatsApp op 2025-07-24 om 17.25.43_a7b19748
portret

Bart Berga

Veehouder
Terwispel
"Wij willen graag boeren mét de natuur in plaats van boeren van de natuur."