Boerderij De Groote Spelder

Marc en Margot telen granen, graszaad, cichorei, en suikerbieten op 26 hectare zavelig zand in West-Brabant.  Daarnaast ruilen ze ook grond uit met een pootaardappelteler en een aspergeteler, die via de grond ook graag meedenken met het 7-vinkjes project. Van het 7- vinkjes project worden Marc en Margot enthousiast omdat het ze de mogelijkheid geeft nieuwe stappen te zetten, waar ze al langer over nadenken. In bieten en cichorei wordt bijvoorbeeld wel al mechanisch ge-wiedegd en geschoffeld maar hier is, net als in de pootaardappelen, de vermindering van fungicide en insecticide nog een uitdaging. Ook willen ze graag meer expertise met groenbemesters opdoen, en gaan ze gelijk aan de slag met groenblauwe dooradering.

Over het bedrijf

Huidige situatie
  • 26 ha akkerbouw
Bouwplan
  • Suikerbiet
  • Cichorei
  • Graszaad
  • Granen
  • Pootaardappel (uitbesteed)
  • Asperge (uitbesteed)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Het globale stappenplan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud. Consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud. Consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam quis nostrud.

Biodiversiteit

Updates van Marc van Oers en Margot Peters

Er zijn (nog) geen updates gevonden.

De 7 vinkjes

1. De bodem is de basis

Teelt uit volle grond met zorgvuldig bodembeheer ter bevordering van een hoge bodemkwaliteit, met name door toepassing van methoden en technieken die het bodemleven verrijken, of in elk geval sparen. Te denken valt aan maatregelen zoals beperkte, of niet-kerende grondbewerking, gebruik van lichte(re) machines en vaste rijpaden, verruiming van de vruchtwisseling (akkerbouw), toepassing van groenbemesters en zorgvuldige recycling van organische reststromen zoals compost en digestaat.

2. Geen kunstmest

Van kunstmest naar organische meststoffen die het bodemleven voeden in plaats van schaden, zoals compost en stalmest, en het inzetten van stikstofbinders en andere groenbemesters. Kunstmest draagt niet bij aan een gezond bodemleven, maar de productie en toediening zorgt voor veel emissie van broeikasgassen en stikstof.

3. Zo min mogelijk pesticiden

Uitsluiting, of minimaal decimering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, in het bijzonder afbouwen van het gebruik van de meest milieubelastende en schadelijke middelen.

4. 10% Landschapselementen

Indien percelen van het boerenbedrijf deels of geheel worden ingericht met meer permanente landschapselementen zoals bomen, struiken, waterpartijen en/of kruidenrijk grasland dan blijven deze elementen minimaal 20 jaar onderdeel van het teeltsysteem op de betreffende percelen.

5. Meer bomen

Doelbewuste integratie van landschapselementen zoals heggen, hagen, poelen, bloemranden, boomsingels en/of voedselbossen in het teeltsysteem op minimaal 10% van de totale oppervlakte landbouwgrond van het boerenbedrijf; ontwerp en aanleg van de beoogde landschapselementen en/of voedselbossen dienen zoveel mogelijk gericht te zijn op de vorming van een fijnmazig netwerk van agrarische natuur op bedrijfsniveau.

6. Extensieve veeteelt

Indien er dieren worden gehouden dan is er sprake van extensieve, grondgebonden veeteelt met gemiddeld maximaal 1,5 GrootVee-Eenheden (GVE) per hectare landbouwgrond, bijvoorbeeld op oude of kruidenrijke graslanden.

7. Koe in de wei

Indien er sprake is van veeteelt, dan dient transport van vee, mest en veevoer tot het minimum te worden beperkt; voor vee geldt een minimum van 3000 uur weidegang ter bevordering van een diervriendelijk en zoveel mogelijk gras-gevoerde (rund)veehouderij.

Maak ook kennis met

Afbeelding van WhatsApp op 2025-07-24 om 17.25.43_a7b19748
portret

Bart Berga

Veehouder
Terwispel
"Wij willen graag boeren mét de natuur in plaats van boeren van de natuur."
DJI_0065
mm

Marijke Dirkson en Martin Orij

Veehouder
Burgerbrug
"Het meest belangrijke voor ons is dat we hier een landschap neerzetten wat laat zien dat het anders kan: een landschap waar natuur en landbouw samengaan en waar mensen heel veel kunnen leren, beleven, en kunnen ervaren hoe natuurinclusieve landbouw er uit kan zien."